Vinnarbrickan? -Utspelet!

Förra veckan fick vi in fyra bidrag till vår nya kategori ”Vinnarbricka”. Vill framför ett stort tack till de som bidrog. Denna vecka har det tyvärr inte varit samma respons från vinnarna, så därför skriver jag om en av många”förlorar-brickor” vi upplevde i vår lag-match idag. (7-55 !! )

Tanken bakom den nya kategorin var att vi kunde samla och dela lite av våra erfarenheter och kanske få något intressant att läsa samt att lära av varandras misstag. Alltid roligare än att behöva göra dem själv. Så denna veckan är sista veckan ni drabbas av brick-diskussioner om det inte blir mer ”livat” med kommentarer, utan då får idén helt enkelt dö ut.

Vi ”2 Clubs” mötte alltså ”Five Aces” i en match om 16 brickor i vår lagserie. Vi låg under med 3-24 efter första ronden, men sen gick det hyfsat 4 ronder och hoppet fanns om att kunna utjämna:

När kallduschen kom i femte brickan i andra ronden.

Det stod då 7-32 och blev helt plötsligt 7-42 och uppgivet, tvärtom hade blivit 17-32 och med tre brickor kvar fanns ju åtminstone en strimma hopp.
Bricka 5: (Länk om du vill spela den)

Våldsam budgivning där 2ru i sig deklarerats som svagt hoppinkliv? Felbud må ju bjudas:-)

Mitt (S) 3hj, var jag lite rädd för att N skulle fylla på med 4, vilket vi ju dock hade. Jag (S) fick nöjet att spela ut. Öst borde för hopp-inklivet ha 6 ruter och borde ha 4 spader. Förmodligen är partnerns kl åtminstone 5-korts och minst 4-kort hjärter, Så jag såg två möjliga utspel kl4 i hopp om att partnern har EK och kan ge mig en stöld, alternativt att W har de två ruter som saknas, vilket innebär att jag kan ge N en stöld direkt med ruter ut. Då V inte stöttat ru-inklivet drog jag slutsatsen att ru satt 1-1, så det blev kl4 och kontraktet gick hem. Vid andra bordet blev det 1 bet! Jag tog på mig hela den skulden för -10IMP. Ville liksom bara kolla så jag klickade på ”GIB”-knappen (DD-analys) och fick då följande besked:

Ru ger 2 bet och kl ger 1?

Vad skådar mitt norra öga! kl4 skulle ge en bet? Det var alltså inte utspelet? Varför? Därför efter att ha vunnit på klD skulle Ted ”naturligtvis” underspelat hjE och spelat hj10 (Lavintahl) till min hjK så jag kunde få ett nytt försök att ge honom åtminstone en stöld.
DD-spel? Vem hittar det? Alltid skönt att kunna skylla ifrån sig. 🙂

Hur gick det då vid andra bordet, inga problem, allt finns dokumenterat:

Länk för dig som vill spela. Här klev Ö in med rätt bud och då fick V chansen att bjuda sin spader. N dubblade för att hitta ev. hj-anpassning som Öst stängde direkt med 4sp, Öst ser ju bara 3 förlorare…. Så det blev N som fick spela ut, svårt att spela ut en renons 🙂 . Kan man visa det, nja… S har ju inte samma misstanke som jag hade. Så N spelade klE för en bet? Fortsatte med klK också ok. Tredje sticket hjE är ju uppenbart men spelar hemkontaktet:

DD är obenhörlig, även här en ”tabbe”, N borde inse att underspela hjE för att få en ruterstöld och bet 🙂 .
Ibland är DD-analys roande. Vilken N inser det? Rädda vad som räddas kan och ta för hjE. Sen följde ny hj till stöld på bordet. V drar ut trumfen och spelar liten sp mot handen och spK. Sen liten sp. Vad välja på bordet? :

V satsade på mask och det blev 1 bet!. Toppar V går kontraktet hem!

Så efter denna genomgång inser jag att -10 IMP var inte enbart mitt fel 🙂 . Jag kan med andra ord sova lugnt i natt. Vi var åtta personer involverade, där vi alla gör vårt yttersta för att göra rätt. Det som är trist med lagspel är :

 • Det är lätt hänt att någon får ta på sig ”skulden” – rätt eller fel.
 • Att det är svårt att ha fokus när man hamnar i ett hopplöst läge.
 • Att det är få brickor som fäller avgörandet och där det kan vara en hel del slump involverad.
 • Att det är omöjligt att vända ett underläge om man drabbas av bara dåliga kort.

Det som är kul med lagspel är:

 • Om det är jämnt är det adrenalin-stint.
 • Att man måste vara totalt engagerad när det gäller!
 • Att det gäller att ta straffen om den finns, speciellt kul om man hittar den. 🙂
 • Att det är ”riktig bridge” som vissa tycker, vad det nu är?

Jag har alltid gillat par-tävling, där det gäller totalt fokus i varje bricka, man slåss i alla brickor om samma möjliga %., och att en ÖT kan kan vara värdefull, dvs man får aldrig ”slö-spela”. Jag har testat lagspel IRL och alltid känt ”så där”. Med spel på BBO tycker jag det är mer intressant, då man kan analysera och lära på ett annat sätt än IRL där man måste lita på sin numera bedrövliga ”minnes-bank” för att lära – hur göra för att bli bättre.

Som hoppas alla min provocerande åsikter ska väcka lite debatt, vill gärna ha in synpunkter på både det ena och det andra.
Lite förbannade blev ni väl emellanåt 🙂

/Rickard

PS. Detta inte sagt som en ”undanflykt”, vi blev rejält spöade av duktiga motståndare, men vi ser naturligtvis fram emot att ta revansch 🙂 /DS

2 kommentarer

 1. Hej Rikard
  Efter en sömnlös natt och tankarna på bricka 5 undrar jag om det som man lärde sig tidigt att har du 9 kort i trumffärgen skall de dragas uppifrån. Vilken % har 2-2 resp 3-1 undrar jag
  Enl DD är där 1 straff och då gäller det att maska
  Hans

  1. Inget att ligga sömnlös över.
   Durango Bill: http://www.durangobill.com/BrSplitStats.html ger i runda svängar: 22 40% 31 50% 40 10%. Toppa är bäst med D singel och 22 dvs 40+50/4 = 52,5%, dvs lite bättre OM du inte vet något mer! Med budgivningen vid ert bort kommer följande fram N öppnar och dubblar frivilligt och S bara passar. 20-20 när det gäller hp så gissar man borde det vara 16hp hos N och 4hp hos S, dvs ett klart läge där en mask över N förmodligen är mycket bättre än toppningen. Chansen att N har D är ju 4ggr högre än att den sitter hos S. Under de tre första sticken, dvs innan du beslutar dig hinner N visa upp 11hp, dvs han har troligen 5hp kvar och S har 4hp. Om din hp-uppskattningar är rätt, vilket inte mina är då N i själva verket bara har 2 kvar medan S har 7! Hade S bjudit 1hj i första ronden hade det varit givet att maska åt andra hållet. Korten spelade i princip lika vid båda borden och det är tämligen klart att det var 50/50 läge för toppning och mask. Nu ”råkade” ditt beslut vara fel och deras rätt och kostnaden för det är 10 IMP upp eller ned. Vilket var det jag ville belysa med given – att marginalbeslut på någon % sannolikhet kan ge väldigt stora differenser i IMP, som är omöjliga att reparera om man som Ted och jag satt med usla kort och var spelförare 3 ggr av 18.
   Sen spelade du exakt som jag hade gjort, ut med kn snabbt för att observera om N tvekade eller drog i något kort, med singel kvar kommer troligen Nords kort snabbare. Detta är ju en omöjlig informationskanal på nätet men IRL kan sånt definitivt vara avgörande för vilket beslut man ska ta.
   /Rickard

Kommentarer är stängda.