SAYC, the Law och annat amerikanskt

När man spelar på BBO (utanför våra tävlingar) dyker det upp begrepp som kan vara svåra att förstå, tex SAYC. Annat som dyker upp är ”The Law”, och det låter ju väldigt förpliktande att känna till. Så jag sökte efter SAYC på nätet och hittade en fantastiskt bra sajt: ”Bridgebum”. Den är på engelska, men med enkelt språk.

SAYC, som uttolkas ”Standard American Yellow Card”, utvecklades av det amerikanska bridgeförbundet på 80-talet med ambitionen att det skulle användas generellt på alla tävlingar i USA. Så blev det inte, men när spel på nätet kom fick det ett uppsving och blev de facto standard på det spel där man spelar med/mot okända spelare från när och fjärran. Det påminner mycket om vår Modern Standard och verkar vara lätt att anpassa sig till.

Nog om SAYC; på sajten finns massor med matnyttig information; sidan om 11-regeln och 10-12 regeln är mycket upplysande och tydlig, liksom också sidan om ”The Law”. Där blev jag besviken, the Law är inget för mig.

Som ett kuriosum för oss BBO-skåningar finns det en Skånsk Markering, ett Copenhagen överbud beskrivna för de de lokalpatriotiska – däremot tyvärr inte Askeröd.

Sajten är uppdelad i tre kapitel: Budgivning, Spelföring och försvarsspel – ni kommer säkert att hitta något intressant och matnyttigt!

Hälsningar
Peter