Något för alertpolisen?

Hade följande budgivning i onsdagens vanliga tävling.

2hj alerterades och förklarades efter fråga. Men inga andra bud alerterades.

Vad betyder 2NT? När man kan se korten ser det onekligen ut som Stenbergs.

Vad betyder sedan 3kl-3ru-3sp? Ingen aning, ens när jag kan se korten.
Kontrollbud? Hade inte det varit intressant för utspelaren att veta.

När jag skulle spela ut frågade jag öppet hur syd kunde ha 6hj+4kl+4sp.
Svaret kom från nord. Hon har -1 ru. Men ingen annan förklaring till vad
budgivningen visat.

Nu har vi ju inte obegränsat med tid så det var bara att fortsätta spela.

Efter det, att brickan var färdigspelad, skrev syd, ”glömde alertera,
ledsen”. Men hur kan spelare som varit med så länge att de har 3 och 3+
i BBO:s ”mästarpoäng” glömma att alertera?

Ledsen, men jag, som har ett krångligt system, och alerterar och
förklarar vart och vart annat bud, blir väldigt irriterad.

Alve

6 kommentarer

 1. Hej, jag håller med helt. Det går inte längre att skylla på ovana vid BBO, de flesta har ju spelat länge där nu.
  Jag brukar fråga om bud som inte alerteras, och som jag tycker verkar vara konstiga, eller om alerteringen är otydlig. Det är ju lätt att göra, bara att klicka på budet!

  1. Hej! Jag satt syd och vi fick också problem i samma bricka. Jag öppnade med 2 hjärter (Askeröd). Motståndarna – som är de mest rutinerade spelarna i södra Sverige som också spelar Askeröd kallade på tävlingsledaren för att jag inte alerterat budet. Tävlingsledaren och motståndarna som också är TL menade att budet skulle alerterats! Jag (TL) såg på motståndarnas profil att de spelade Askeröd och alerterade inte. Det blev diskussion och min åsikt är att mot dessa rutinerade spelare ska INTE Askeröd eller några äkta HF öppningar alerteras oavsett om det är svaga, normala eller starka. Tyvärr ansåg inte motståndarna och TL det. Tomas Winther som jag kontaktade mellan ronder supportade mig. Hade jag spelat mot orutinerade spelare hade jag alerterat trots att det är emot regelverket.

   1. Hej!
    Du har rätt i att man inte behöver alertera två i högfärg enl. Askeröd.. Men här på BBO har man inget problem med OI vid alerteringar, så vi gör det mer än vad som behövs. Jag alerterar t.ex. alla artificiella bud över 3NT, och vår 2kl-öppning (11-15 hp, obalanserad) som inte skall alerteras vid bordet. Vi har en gång kommit överens om att vara frikostiga med förklaringar här, där det är svårare och tar mer tid att fråga.
    Alve

    1. Hej Alve, jag vet var Askeröd ligger, har till och med varit på ett minnesvärt 2×50-års kalas där. Men jag är nog inte ensam om att inte ha något (tydligt) hum om vad Askeröd betyder i bridgesammanhang. Skulle du, på ditt tydliga och pedagogiska vis, vilja skriva ett inlägg som förtydligar för oss mindre erfarna spelare vad det innebär? Jag tror det hade uppskattats av många!
     Hälsningar!
     Peter

 2. Peter, med smicker kommer man långt. Men den här gången inte så särskilt långt. Jag har inte spelat Askeröd, och kan inte hitta någon beskrivning. Det jag vet är att det är en öppning med 2♥/♠, som lovar minst 6 kort i färgen och för de flesta 10-13 HP. Jag vet inte om det finns några konventionella svar. Jag har sett att Rogers Bridgeskola har kurser om Multi och Askeröd, så det finns troligen en del att säga.
  De flesta, som använder Askeröd, använder Muli också, och om man då har sexkorts högfärg, ser kedjan med bud ut så här:
  • 2♦ med 7-9 HP
  • 2♥/♠ med 10- 13 HP
  • 1♥/♠ och sedan ombud av färgen med minst 14 HP
  Om jag får drista mig till att spekulera i vad svarshanden skall bjuda så verkar följande ganska rimligt. Men det finns kanske något mera officiellt.
  1. Med stöd och om man inte skall längre än till utgång är ju budet väl avgränsat i styrka, så man bjuder pass, 3♥/♠ som invit eller 4♥/♠ som slutbud. Det finns ju ingen anledning att gå över Stenberg eller liknande.
  2. Ny färg på lägsta nivå är avlägg med renons i öppningsfärgen och en egen färg som är minst lika lång
  3. 2NT är slaminvit. Se också den giv vi startade med där svararen hade 17 HP. Den fortsatta budgivningen efter det får nog paret komma överens om. Olika par prioriterar olika mellan kontroller och visning av singelton eller renons.
  Men igen. Det sista avsnittet är bara spekulationer.
  Till slut. Om någon öppnar med 2♥/♠ så se till att fråga vad det betyder. Här kommer en säkert ofullständig lista över kandidater:
  • Svagt ca7 – 10 HP och 6 kort
  • Ännu svagare ca 2 – 10 HP och minst 5 kort
  • Askeröd 10 – 13 HP och 6 kort
  • Starkt ca 16 – 20 HP och 6 kort. I ACOL räknar man styrkan lite annorlunda
  • Starkt ca 16 – 20 HP och obalanserad, dvs antingen 6 kort eller minst 5 – 4
  • Svagt, Muiderberg, 6 – 10 HP, exakt 5 kort i högfärgen och en lågfärg med minst 4 kort
  • Svagt ca 6-10 HP, exakt 4 kort i högfärgen och en längre lågfärg.
  Välj själva

 3. Kommentar från alerteringspolisen:
  1. Kan bara instämma att vi måste få in i ryggmärgen att alertera. Glömmer motståndarna det – fråga direkt om vad buden betyder eller ”är alla bud äkta?”. Ironi och sarkasm går sällan hem på internet;)
  2. Angående altering av öppning på 2 läget.
  Jag tycker att det är en självklar service till motståndarna att alertera och förklara vad alla tvåöppningar betyder. Precis som Alve skriver, det finns så många varianter att även rutinerade spelare inte kan veta vilken variant just du använder dig av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.