Sedan länge finns vårt handicap-system som är avsett att beräkna ett resultat som är ett mått på hur bra man lyckats i förhållande till sin ”förmåga”. I golf räknas ju nästan alltid resultat i förhållande till hcp, men i bridge är synsättet på hcp-systemet mer kluvet.

Nära skjuter ingen hare i golf. Hur är det i bridge? För beräkning av hcp och hur det ändras har förbundet valt väldigt komplexa formler vilket nog bidrar till en viss skepsis..
I våra tävlingar på BBO finns en kolumn i det preliminära resultatet dHcp som är en förenklad formel för att beräkna hur ditt resultat på våra tävlingar påverkat ditt hcp. Stämmer inte fullt ut men är enkel och mer begriplig? dHcp = (50 – HPct) /15, dvs skillnaden mellan dit hcp-resultat och 50 delat med 15.
Ditt handicap-resultat beräknas efter en förhållandevis enkel formel:
HPct = Pct + (PHcp -THcp)/2, där Pct är ditt scratch-resultat, PHcp är medelvärdet på ditt och din partners hcp och THcp är medelvärdet på Hcp för alla som deltog i tävlingen.

Du fick 56,9% i scratch, du och din partners hcp har ett medelvärde på 40,1 (PHcp). Hcp-snittet på de som deltog i tävlingen var 28,88. Insatt i formeln ovan får vi: HPct = 56,9 + (40,1-28,9)/2 = 62,5% vilket är ditt handicap-resultat. Instoppat i första formeln blir då dHcp = (50-62,5)/15 = -0,8, dvs denna lysande tävling sänkte ni båda era hcp med 0,8 enheter :-).
Allt grundar sig alltså på medelvärdet på de som deltog i tävlingen men vilka mötte du? Du mötte ju inte alla, så är då detta räknesätt egentligen rättvist? I långa loppet jämnar det ut sig, tänker du… Har man otur med lottningen får man en kväll möta värstingar medan man en annan kväll har enklare motstånd.
I Bjärreds Bridgeklubb har vi arbetat en del med denna orättvisa och försökt eftersträva en ”rättvis lottning”, dvs att alla under en kväll får möta ungefär samma motstånd i hcp räknat (MHcp). Rolf Borg som på sin tid spelade mycket hos oss utvecklade ett Excel-program (Placera) som räknar fram rättvisa parnummer baserat på Bofors-Mitchell som är det vi oftast använder i Bjärred. Tittar man på skillnaden mellan högsta och lägsta värde på MHcp hos oss har det sett ut så här:

Det syns tydligt på kurvan programmet infördes VT 2014, och man ser också tydligt att vi hade problem med programmet i april 2017 då vi fick tillfälligt återinföra vanlig lottning.
Hur rättvis är då lottningen på BBO? Från och med nästa vecka kommer det att finna en ny kolumn (MHcp) i det preliminära resultatet där du kommer att kunna se hur mycket tur/otur du och din parter hade i lottningen. I kolumnen redovisas medelvärdet på hcp på de motståndare ni mötte att jämföra med THcp, dvs medelvärdet för alla deltagare.
Jag har gjort lite förstudier och där kan du se att lottningen kan slå väldigt hårt på dina möjligheter att lyckas en kväll:

Dvs satt du NS i måndags varierade motståndet relativt mycket jämfört med THcp, medan variationen för ÖV-par var ännu större. Lite mer rättvist var det förra måndagen.. Var denna veckas tävling Gröna Hissen är det ju begripligt…
Vad innebär då denna orättvisa för dig personligen? Låt oss utgå ifrån att du fick 56,9% i scratch och att ert hcp är 40,1 som i exemplet ovan. Ditt Hcp-resultat blir då i måndags 56,9 + (40,1-30,5)/2 = 62,1% och dHcp = (50-62,1)/15 = -0,8. Om du hade tur och satt ÖV och fick möta motståndare med MHcp = 39,2 skulle ditt ”rättvisa” Hcp-resultat blivit 56,9 + (40,1-39,2)/2 =57,4 och om du hade otur och mötte MHcp=25,6 hade det blivit 56,9+(40,1-25,6)/2 = 64,2%, en häpnadsväckande skillnad på 6,8%! I en fallet hade du vunnit med 2,2% i måndags eller blivit 7:a.
Så ibland beror ett dåligt resultat på otur med lottningen, i andra fall finns andra förklaringar. Min partner och jag fick ihop 33,9% i måndags där vi mötte MHcp 31,6 medan förra måndagen fick vi 61,9% och mötte då ett tuffare motstånd med MHcp = 28,9. Hur kan man bli så mycket sämre på en vecka? Har du svaret på den frågan?
/Rickard
Hm, det här får man nog läsa mer än en gång…..
Ett fantastiskt bra inlägg av dig Rikard, Handikappsystemet borde tillämpas vid alla tävlingar.
Du kan bli konsult för Bridgeföbundet Liksom i golf kan formen i bridgespel ändras och då kan handikappet jämna ut min kurva och prestation över tiden