Analysera brickor & resultat på BBO

Visst det finns ett preliminärt resultatet, men det är ju snabbt kollat. Ett sätt att fördriva väntetiden är att titta på brick-resultaten på BBO. Många vet säkert hur man gör. Så här brukar jag göra.

Hur svårt ska det behöva vara ? 🙂

Av någon förunderlig anledning har det kallats det för ”Historia”, en flik du hittar i högerkanten på din PC eller nederst på din telefon eller platta:

Tävlingarna du spelat – den senaste överst

Det finns tre val: ”Mitt Bord”, ”Nyligen spelade givar” och ”Nyligen spelade tävlingar”, det senare är det val som är aktivt ovan. Oftast spelar vi barometer och då kan du löpande följa hur ni ligger till med valet ”Mitt Bord”, mer om det en annan gång. Du klickar på den översta tävlingen och ser då en lista med med de brickor du spelade (ungefär det som brukar kallas privatprotokoll):

I gula rutan ser du BBO:s beräkning på resultatet (58,4%). Placering: 1 är delvis missvisande då den anger er placering inom den grupp ni spelade och inte över hela startfältet.

I ”hissen” till höger kan du bläddra mellan brickorna, och du ser resultat, score och utfallet för er sida och motståndarna. Jag söker alltid de med dåligt resultat i tron att jag ska kunna lära av mina misstag. Det brukar finnas en hel del att titta på :-).

Bricka 8 ser ju inte så lysande ut, 13,2%.

Snabbt kollat, vad gäller? Det verkar finnas en förlorare – trumfässet vad mer? RuK sitter ju för mask men det finns ju ändå en ruterförlorare där som är svår att bli av med… Det borde alltså bli 4S+1.

Vi släppte en onödig ÖT, jag satt och sov och sparade på hj som partnern i slutsticket. Så dyrt? Vad hände vid de andra borden? Klicka på knappen:

Samma hände vid sex andra bord, tur vi inte var ensamma om att sova på slutet?

Hur många stick borde de fått? Du kan köra en DD-analys:

Klicka på de vita raderna i det blå fältet och du får en lista på åtgärder.
Vi väljer DD-analys
Det finns alltid 2 ÖT!

Mindes jag så fel, det var inte vårt fel med andra ord? Utspelet är egalt så där händer ju inget. Vi spelar igenom kort för kort för att se vad som hände. Gjorde spelföraren ett fel och vi sedan ett som gjorde att brickan gick DD ändå? (grön 2:a är 2ÖT). Jag ser dock inte hur DD spelar 2 ÖT alltid. Intressant? Jag valde spE ut då övriga färger inte kändes bekväma, med risk för tempoförlust. Denna gång var dock trumfutspelet OK. (Du klickar på knappen ”Nästa kort” för att gå igenom vad som hände, stick för stick). Sen spelade Ö en ny spader till bordets Kn. HjE och sen en hj-hacka till stöld på Syds hand. Du kan när som klicka DD-analys, kan ta en liten stund men förr eller senare kommer DD-analysen upp.
Vad ska Syd spela sen?

Allt utom RuKn enligt DD-analysen. Syd valde dock detta kort och vi fick chansen till att släppa bara en ÖT. V täckte med K och Östs (min) ru10 blev värd ett stick. Tråkigt nog sov jag på slutet så S fick sista sticket ändå i ruter. Hur oskärpt får man vara…

17% i stället för 55% (55-17)/18 = 2% på slutresultatet, dvs vi hade landat på 60,4 % och blandat oss i toppstriden i stället, för ett sådant ”skit-sak”

Efter en sådan kalldusch brukar jag söka upp en topp-bricka, som oftast dock beror på generösa motståndare förstås 🙂

/Rickard

En kommentar

Kommentarer är stängda.