Lönsamt bus

Då vi lyckades över förväntan igår, vill jag gärna dela med mig av min och partners glädje. Det blev denna bricka:

Vi har numera anpassat vår budgivning till ”lagen” vid inkliv (finns beskrivet i anglosaxisk litterartur). Det innebär att om Fi kliver in efter en HF-öppning (5533) bjuder svarshanden med mindre än 8hp 2,3 eller 4 trick beroende på trumfstödet 3,4 eller 5. Med en invithand bjuder vi överbud, dvs 3ru i exemplet ovan och har Stenberg som krav i vanlig ordning. Med andra ord Ted bjuder 4hj med 3hp! Bakgrund: Är ÖH bra (det krävs ofta ca 20 hp tillsammans med 10 trumf), som i detta fallet är det ett bra slutbud. Är ÖH svag har fi 25 hp och en utgång, och då vi har 10 trumf har de en gemensam färg med 9 alternativt två 8-korts färger, dvs de har högst troligt till en utgång som är betydligt svårare att hitta mot vår budgivning. Skulle det var jämt med hp har de troligen till 3sp och då är 4hj en bra offring. Visst ibland överträffar verkligheten teorin, men det är lönsam felräkning. De flesta hade hittat 4hj på olika sätt men vi var ensamma om vår korta koncisa budgivning denna gång. Orsaken till att vi fick 75% berodde i slutändan denna gång på att Ö lyckade hitta inpetningen av S som gav en ÖT.

Ibland blir det inte bra som i bricka 7. Jag bjöd 2sp med 3-korts, övervägde länge mot pass (zonen och fördelningen..) Tyckte fördelen med att inte släppa in fi övervägde, vilket var fel denna gång när Ted hade en invithand och vi hamnade i 3sp-2. 1sp är ju rätt denna gång.

Ingen regel utan undantag, dvs som vanligt i bridge ?

/Rickard

 

2 kommentarer

  1. Som Syd kan jag bara gratulera; snyggt spel. Jag insåg dilemmat efter inpetningen, men kunde inte göra något åt det.
    En fråga till er andra tre, som ju är godkända TL: skall inte 4hj-budet alerteras?

    1. Hej Peter!
      I Sverige alerteras inte bud över 3 NT, men nästan i resten av hela världen. Så när vi spelar på svenska BBO-tävlingar får vi väl stå ut med detta tv.Med vänlig hälsning Dan

Kommentarer är stängda.