Att ångra ngt som är självklart


6/10 har jag (Peter Gati) av misstag tryckt fel i det här läget: Nord hade bara tre små ruter på bordet och i min hand som Syd fanns två trumf och hjärter äss. Inga trumf var ute och när jag spelade en av små ruterna bekände jag med hjärter äss istället att stjäla med trumf. I det läget tryckte jag på ångra som jag blev nekad.
Jag tycker att det är inte hederligt att neka, sådana spelare tycker jag inte om att möta. Hoppas att mina motspelare läser det här inlägget och förstår det.
Peter Gati

12 kommentarer

 1. Fy vad dåligt. Det är ju inga världsmästerskap det handlar om. Jag godkänner alltid ångra.

  1. Hoppas att flertalet om inte alla som tycker som du.

   Peter

 2. Detta fallet låter som troligt att man ska godkänna ångra.
  Däremot tycker jag inte att man ska tillåta ångra när utspelar får se träkarlens hand och förstår utspelsmissen.

  1. Hej, märk väl att rubriken i mitt inlägg handlar om självklara saker att ångra!
   Sådant ”ångra” som du beskriver kan vara tveksam att bifalla, men vi spelar inte bridge så hög nivå och jag tror mer på mina medspelare att de är hederliga och det är lätt att trycka fel.
   //Peter

 3. Nej Peter, jag håller inte med. Vi spelar tävlingsbridge, och bör hålla oss till tävlingsreglerna. Vid fysisk bridge får man ångra ett kort vid ett tillfälle. Det är när man råkar genom en felsägning ge träkarlen en felaktig instruktion. Om man lägger fel kort eller trycker på fel knapp, för att man inte är tillräckligt koncentrerad, så får man faktiskt skylla sig själv. Kom ihåg att det påverkar inte bara resultatet på ditt bord utan även poängen på alla andra.
  Förbundet rekommenderar att man stänger av ångrafunktionen, men det är upp till arrangören. Personligen tycker jag att man skall stänga av den, trots att jag brukar godkänna att motståndarna får ångra sig.
  Läs gärna senaste numret av förbundets tidning.
  Alve
  PS. Jag gjorde samma misstag igår. Trumf i hjärter. Spelade en ruter från handen för att stjäla. När MTV sakade en klöver ”stal jag över” med en högre klöver, och förlorade sticket, med en nolla, som följd. Bristande koncentration händer. Det är bara att be partnern om ursäkt och gå vidare.
  DS

  1. Hej Alve!
   Tack för dina synpunkter. Nu är det så här att vi har en ångerknapp som vi kan använda i visa tävlingar och då måste vi kunna använda det. Det är så lätt att trycka fel på knapparna och den möjligheten till de tillfällena är viktiga. Nu har jag sätt på näten många stora lagmatcherna där de ”stora” använder ångerknapparna och det fungerar utmärkt utan problem en enda gånger jag har tittat på. Varför skulle det inte kunde fungera på våra tävlingar. Tar man bort möjligheterna, det accepterar jag, men det skulle innebära många felaktiga resultaten som inte bara skulle drabba den som felar utan alla andra i resultatlistan.

   1. Man måste inte använda ångerknappen för att den finns. Om jag spelar fel kort låter jag den vara, om det beror på bristande koncentration. Jag tycker faktiskt att vi skall hålla oss till de officiella reglerna när vi spelar en sanktionerad tävling, som ger mästarpoäng och påverkar våra handikapp. Det enda orsak, som jag tycker kan godtas, är om datorn går bananas, och pekaren hoppar precis när man trycker. Men hjärnsläpp är ingen anledning till att byta kort när man spelar på klubben och är ingen anledning till att få byta kort när man spelar på nätet.
    Jag har också sett att man tillåter motståndare att ångra i lagmatcher. Men det är en helt annan sak. I lagmatchen påverkas bara det egna laget, och i träningsmatcher som Fredins tornering spelar det ingen roll över huvud taget. Men i partävling påverkas allas resultat på den brickan och kanske även placeringsmässigt i slutresultatet positivt eller negativt om man bryter mot tävlingsreglerna.

    1. Jag tycker att du tar det här väldigt allvarligt och är långt ifrån det som jag har beskrivit i min första inlägg, där är saken är utan tvekan är girighet att inte godta ångra som är tillåtna. Alltså regelmässig och tillåtet. I och med att man inte godkände drabbades andra spelare också. Jag och min partner inte drabbades hårt, vann tävlingen ändå. Att godta ångra på våra tävlingar tycker jag en trevlig inslag och hoppas att de flesta gör när det är självklart och bryter inte mot tävlingsreglerna. Det ända som inte tillåtet att ångra första utspelet.

 4. Har själv blivit nekad att göra om vid ett uppenbart felklick. Tråkigt!
  Tycker Magnus.

 5. Det bör kanske påpekas att begäran om att ångra har en tidsgräns för svar. Jag vet inte hur lång den är, kanske 15 sekunder? Om inte båda motståndarna godkänt inom den tiden avslår BBOsystemet begäran. Jag kan tänka mig situationer med ovana BBO-spelare som inte uppmärksammar begäran, inte vet hur man svarar och/eller tvekar en aning och då överskrider tiden. Det uppfattar vi då som ett överlagt avslag och blir då lite smått irriterade….
  Jag skall försöka att kolla vilken tidsfrist som gäller när jag spelar på måndag.
  Frågan om ångra är ju svår, det är ju alltid en bedömningsfråga. Var går gränsen mellan uppenbara feltryck och eftertankens kranka blekhet? Enklast vore ju att inte tillåta ångra, behåller vi det får vi leva med en viss godtycklighet.
  Hälsningar/ Peter Aspe

 6. Än så länge har vi kvar möjligheten att ångra på BBO-Skåne. Det är upp till varje lokal arrangör att bestämma detta. Det är precis som Peter skriver ovan, endast till för när man råkar klicka fel av misstag, inte för att man varit ouppmärksam eller tappat koncentrationen. Tänk på att vi har en tävlingsledare i våra tävlingar. Vill motståndarna inte godkänna ett uppenbart felklick tillkallar man tävlingsledaren som kan avgöra efter att ha sett korten. Jag upplever att den övervägande majoriteten av spelarna på BBO-Skåne är väldigt etiska och ärliga så jag uppmanar att godkänna felklick. Visar det sig att det utnyttjas felaktigt får vi ta bort möjligheten.

Kommentarer är stängda.