Allt om spel på BBO

Innehåll:


Introduktion

Spelet sker på svenska (eller annat språk om man hellre vill det) på en Internetsajt som drivs av BBO, Bridgebase Online. Det krävs inget särskilt av er dator, padda eller telefon för att kunna spela, möjligen får webbläsaren inte vara antik.
Vi har skapat den här hemsidan på Internet där all information kring detta finns samlad: https://bboskane.se

Här är länken till BBO:s egen sajt: https://www.bridgebase.com/v3/, där man loggar in för att spela

Skapa tillträde till spel genom att bli medlem, det är gratis. (Men det finns också möjlighet att titta på anonymt). Hur man skapar konto visar vi längre ner på sidan.

Det finns många sätt att spela bridge på BBO:

1    Bara titta på när andra spelar, det är bra att börja så, då ser man hur det hela går till. Det gör man genom att välja Lättsam och sedan under HJÄLP MIG  ATT HITTA ETT SPEL – TITTA PÅ välja För mig till ett intressant bord.

2    Spela ensam mot tre ”robotar”. Välj  Ensam, och sedan Bara Spela Bridge. Här kan man lära sig hur det går till att spela själv, Robotarnas budsystem är enkelt och finns förklarat, men det går bra att bara spela på utan att bry sig om det. Det blir kanske lite missförstånd ibland, men ingen annan ser det.

3    Spela mot andra, okända människor. Välj Lättsam, är du ensam väljer du För mig till första lediga plats, har du partner väljer du Jag har en partner. För oss till ett bord. Eller något av de två andra alternativen. Samma sak gäller här, ibland är budsystemen lite knepiga, men man lär sig. Här spelar man ju mot riktiga människor som man kan ”prata” med via tangentbordet (oftast på engelska), och alla är inte så artiga. Trivs man inte stiger man av bordet – det är inget problem, det kommer folk och fyller ens plats direkt.

4    Är man två par som vill spela med varandra kan man starta ett privat bord. Välj Lättsam och Starta ett bord, tillåt inte bakspelare, och välj Tillstånd krävs för att spela och Osynlig. Reservera platser för dig själv, din partner och era motspelare genom att skriva in deras användarnamn på N, Ö, S och V, de bör alla vara inloggade när de gör det. Klicka på Starta Bord – Vänskapligt spel. Då får de en inbjudan som de skall acceptera. Och sedan är det bara att spela på tills någon tröttnar.

5    Roligast är att spela som vi gör på våra klubbar så vi i Lomma, Bjärreds, Lunds och Malmö Bridgeklubbar arrangerar sådant på måndagar med start 18:30. Spelet är ungefär som på våra hemmaklubbar och resultaten rapporteras och redovisas som ”vanligt”, dvs man får mästarpoäng och handikappet påverkas. Det kostar ca 40 kr per gång att spela, inga priser delas ut dock. Här är det litet krångligare att komma med, med betoning på lite. Andra svenska klubbar som anordnar spel är: Måndag: Skåne, Tisdag: Karlstad, Onsdag: Nora, Torsdag: Kolmården, Fredag: Kolmården, Lördag: Inget spel på BBO, Söndag: Karlstad. Se detaljer här.

6    Och massor av andra sätt, som ni får utforska senare….

Det kanske låter svårt det här, men det är det inte, kanske tar det lite tid innan man vant sig vid att man inte håller korten i handen, och att en del moment kan gå fort (dock inte budgivning och spel).

Vi finns också på Facebook: https://www.facebook.com/groups/2656467274631853


Skapa konto på BBO

Här är länken till BBO:s sajt: https://www.bridgebase.com/v3/

Skapa tillträde till spel genom att bli medlem, det är gratis. Ange användarnamn och ett lösenord.

RegistreraBBO

Välj gärna ett användarnamn som är lätt att komma ihåg även för andra som känner er, det är det som kommer att synas när ni spelar. Du får ett mejl till den angivna mejladressen där du skall klicka för att bekräfta.


Ditt konto

När du skapar ditt BBO-id anger du ett antal ”parametrar”. Dessa sparas i din profil och kan ändras i efterhand (dock inte e-mailadressen du angav för att bli konfirmerad). Fyll i övriga (få) uppgifter i ditt ”konto”.

konto2

Alla inställningar utom ditt valda Id går att ändra på. Speciellt viktigt är att du anger ditt verkliga namn + MIDnr. Vi tror alla tycker det är trevligt att veta vem man spelar mot.

Som framgår finns ett antal andra alternativt att välja högst upp: ”Inställningar”, ”Deklarationskort” , ”Deal archive (givarkiv)”. ..
Nedtill finns några blå ”knappar”, varav ”Visa profil” är den mest intressanta.

Kontobild

Så när alla fyllt i sina namn kan man enkelt själv titta efter vem det är man möter i aktuell rond.

Skulle du ha glömt ditt lösenord kan du återställa det i rutan där du loggar in. Under den röda knappen ”Logga in” klickar du på texten ”Glömt ditt lösenord?”

Det kommer inom en kort tid att finnas ett mail från BBO, glöm inte kontrollera din skräpkorg dock.


BB$ – pengar

OBS! Köp inte BBO-dollar via appen på din platta eller mobil! Du får då betala en mycket ofördelaktig kurs (just nu 16,50). Gör det med ditt kreditkort enligt nedan till en betydligt bättre kurs!

Om du vill delta i någon av BBO:s betaltävlingar är valutan där kallad BB$. Har du ett kreditkort eller PayPal kan du enkelt inhandla denna ”valuta”. Du ska dock känna till att den är lite speciell, den går inte att växla tillbaka, dvs de gör inga återbetalningar. Dessutom gäller att om du inte är aktiv och loggar in på BBO under en längre tid (3 år) så är den ”förverkad”. Dvs det finns ingen orsak att göra större inköp.

För någon vecka sedan inhandlade jag själv 40 BB$ och det drogs då 340:- på mitt konto, dvs kursen var ca 8:50, som en vanlig $. I vissa tävlingar delas det ut priser i BB$, så framgång i sådana tävlingar är ett alternativ för att fylla på potten.

Det är enkelt att inhandla, det finns en knapp uppe till höger märkt ”BB$”, klickar du på den visas följande bild:

Fyll i ditt BBO-id och lösenord om det inte är ifyllt och klicka ”Continue”:

I nästa bild väljer du antal dollar du vill köpa (10, 20…) och anger ditt kreditkortsnummer etc på vanligt sätt. OBS! Om du har ditt kreditkort spärrat för internetköp – glöm inte ta bort den spärren innan du utför betalningen. När ditt inköp har kommit till ditt bankkonto kan du slå på spärren igen.

Du kan flytta BB$ till ett annat BBO-id om du har flera eller om du vill skänka dem till en kompis, flyttning kan utföras en gång var sjätte månad.

Det finns även möjligheten att du betalar för din partner
när du anmäler dej

I exemplet ovan kostade tävlingen 1,25 men våra tävlingar kostar 3,50 BB$


Skapa deklarationskort

Att skapa deklarationskort att använda på BBO ser i förstone lite svårt ut, men har man väl gjort det är det enkelt att ändra i det och att skapa varianter för spel med andra partners. Det fina med det sista är att partnern inte behöver skapa något eget kort, hen får automatiskt kortet tillgängligt.

Börja med att logga in och klicka på Kontofliken (den finns nertill på paddor och mobiler):

Som ni ser har jag en mycket komprimerad deklaration under Annat, och det kan ju duga. Men vill man ha riktiga BBO-kort så klickar man på Deklarationskort.

Här kan ni se att jag redan har gjort två kort att använda med mina måndags- respektive onsdagspartners. Det allra enklaste hade att vara att öppna en av dem och redigera det efter behag, men nu skall vi göra ett nytt kort från grunden för spel med en tredje partner. Så klicka på SAYK-Standard American Yellow.

Tryck på Edit.

Det ni får upp här är ett Deklarationskort ifyllt på engelska. Rubrikerna går inte att ändra, de får kvarstå på engelska. Nu skall vi byta ut texten mot vad vi vill ha och på svenska:

Skriv först in vad du vill kalla deklarationskortet upp till höger vid Title. Fortsätt sedan med att först radera den engelska texten i en ruta och skriv in din egen text (eller kopiera in den, mer om det senare). Fortsätt så ruta för ruta tills du kommit till slutet – du får bläddra neråt, det finns 15 rutor, en del av dem använder inte vi. Tryck sedan på Save changes. Då kommer tillbaka hit:

Nu finns det nya deklarationskortet under Personal Cards, men utan partner angivet. Markera det nya kortet och klicka:

Fyll i partnerns ”nick”, klicka på Use with partner och vips:

Nu har du ett kort att använda tillsammans med din partner. Om allt fungerar som det ska så finns det nu också på partnerns konto och kommer att visas för motståndarna om de vill se ert kort via ”trestrecksmenyn” under spelet. Behåll gärna kortet som du gjorde först (utan namn) så kan du använda det som utgångspunkt om du vill skapa fler deklarationskort. Så här lättläst och komprimerat ser det ut under ”trestrecksmenyn” under spel:

Jag har gjort en mall som ni kan klistra och klistra och från och ändra som ni hittar här. Det är en variant med 5-korts öppning, överföring och lite annat, som vi använder på måndagarna.


Partnerförmedling

Ibland saknar man en partner när man vill spela på BBO; kanske har ens ordinarie partner födelsedag, kanske fick man bara lust att spela en kväll extra.
Eller så står man utan partner helt och hållet av någon anledning.
På båda de här problemen finns det lösningar:

Saknar du partner för kvällen, så finns en funktion för det på BBO som fyndigt nog heter Partnerskapsförmedling. Leta upp den aktuella tävlingen på vanligt sätt och klicka dig in på den:

Välj Partnerskapsförmedling. Finns ingen annan där klicka på ”Lägg till ditt namn” så hamnar ditt BBO-namn på listan.

Finns det redan någon/några där ser det ut såhär:

Markera den tomma rutan vid den partner du vill spela med, välj om du vill betala själv eller låta partnern göra det och slutligen Bjud in.

Vi föreslår att ni gör detta under tiden mellan 18:10 och 18:20.


Spelkompisar

BBO har en trevlig funktion, du kan lägga in dina bridgekompisar i en lista. Du når denna funktion genom att ute till höger välja fliken ”Människor”:

image-14

Jag har nedan fyllt på med några av mina kompisars id:

”Plupparna” du ser indikerar vad din kompis gör just nu. Röd plupp – inte på BBO, gul – spelar just nu och grön – i foajen dvs. tillgänglig..

Så jag tar chansen att bjuda in bbk_riol för att spela tillsammans vid ett bord. Du väljer ”Lättsamt” och där ”Jag har en partner. För oss till ett bord”:

Skriv in din kompis BBO-id och klicka på ”Bjud in”

På din kompis skärm dyker då följande ruta upp:

Och vill du spela klickar du ”Ja” och ni placeras vid ett bord. Det som visas är din kompis ”profil” på BBO som är den information som visas om du klickar på någons ”Nick”

Är din kompis ”gul” kan du ”tjuvtitta” vid hans bord om bordet tillåter åskådare. Du får då följande val om du höger-klickar på BBO-id:

Du kommer till bordet och finns det lediga platser kan du klicka på en ledig plats föra att bli placerad vid bordet. Är alla platser upptagna kan du titta på spelet som så kallad bak-spelare. Om du väljer ”Privat chat” kan ni enkelt utbyta textmeddelanden, vilket inte är tillrådligt om din kompis spelar tävling då ju du ser alla korten…

Skulle du ha otur en kväll och inte komma med i någon av våra tävlingar kan du följa spelet som åskådare med kompis-funktionen. Listan på våra BBO:ids hittar du här.

Att ha en ”vän” på BBO är lite annorlunda än på Facebook, ”jag följer” hade varit en bättre benämning. Den du angett behöver inte godkänna att ni är ”vänner”, din markering innebär bara att du följer personen dvs mer som det är på Twitter. Du kan exempelvis följa en ”idol” som Zia eller Bill Gates bara du vet deras BBO-id så kan du bli ”vän” med dem :-).


Konventioner och bridgeslang

Charlotte har gjort en mycket bra sammanställning av olika förkortningar och hur de ska tolkas:

De vanligaste bridgesystemen och deras förkortningar

MS 
Modern standard, öppnar med 4-korts högfärg, ofta i prioriteringen hjärter, spader, bästa lågfärg. 1 NT öppning = 15-17 hp
NS                                                    
Nordisk standard, väldigt lik modern standard men bjuder 4-kortsfägerna underifrån. 1 NT öppning = 15-17 hp. 
5542                   
Heter faktiskt bara så. Beskriver hur många kort man minst måste ha i färgen för att få lov att öppna i den. Siffrorna står alltid i ordningen spader, hjärter, ruter, klöver. I detta fallet öppnar man på 5-kort spader, 5-korts hjärter, 4-korts ruter och 2-korts klöver. 5542 är ett av de mest populära systemen just nu. Motsvarande för modern/nordisk standard är 4444 dvs oavsett färg så krävs det 4 kort för att få öppna med den.
SAYC
Standard American Yellow Card. Kallas också 5533, så då kan du enligt ovan lista ut hur många kort som det behövs för att öppna i respektive färg. 1 NT = 15-17 hp. Det absolut vanligaste systemet på BBO utanför Sverige. 
Stark klöver
1 klöver öppning  visar 16 hp eller mer, 1 ruter öppning kan vara en kort färg (kallas för slaskruter). 1 NT öppnings ofta svag, någonstans mellan 12 – 15 hp. 

Exempel på konventioner du kan stöta på:

I ”pre-alert” (den korta sammanfattning av systemet som du skriver när du får nya motståndare) eller i profilen är det ont om plats. Därför får man begränsa sig till namnet på de olika konventionerna som används. När ett konventionellt bud avges (t.ex. öppningsbudet 2 ruter Multi) skall budet alerteras och förklaras med sin betydelse, i det här fallet ”6 korts högfärg 6-9 hp eller stark sang 20-21”. Det är inte OK att bara skriva konventionens namn (Multi) som förklaring vid alertering.  

0314                   
Är en vanlig beteckning för ässfrågan 4 NT och dess svar.  Skriver någon så här förutsätts det normalt att man använder sig av 5 äss inklusive trumfkungen. 03 står för att 5 klöver svaret betyder 0 eller 3 äss, 14 står för att 5 ruter svaret betyder 1 eller 4 äss.  5 hjärter = 2 äss utan trumfdam och 5 spader = 2 äss och trumfdam. Hela konventionen heter Roman Key Card Blackwood 5 äss 0314 förkortat RKCB 0314.
1430 
Som ovan fast tvärtom 🙂 5 klöver betyder 1 eller 4 äss, 5 ruter betyder 0 eller 3 äss.
Trsf eller öf
Förkortning för överföring till högfärg efter 1 NT öppning 
Stayman 
2 klöver högfärgsfråga efter 1 NT öppning
Cappelletti/DONT/TRASH/Landy
Konventionella inkliv (som visar en eller två långa färger) efter 1 NT öppning.
Multi
Öppningsbudet 2 ruter = svag öppning med hjärter eller spader. Ofta en betydelse till, stark sang eller stark lågfärg. 
Stenberg 2 NT
2 NT bud direkt efter partnerns öppning med 1 i högfärg visar oftast trumfstöd och minst invit och kallas Stenberg.
SKROT
Konventionellt svar på Stenberg.
Askeröd
6 korts högfärgsöppning ca 10 – 13 hp.
Lebensohl 2 NT
En konvention som är svår att förklara kortfattat. Oftast blir den alerterad som ”kommando till 3 klöver”. Det betyder att svararen ska bjuda 3 klöver och sedan får man nya alerteringar efterhand eftersom det finns många varianter. 

Utspel

Attityd
Utspel av lågt kort = jag spelar ut från en bra färg. 
Utspel av högt kort= jag spelar ut för att hjälpa min partner eller för att få en stöld.
10-12 eller 1-3-5
Betyder att man spelar ut högsta, tredje eller femte kortet i färgen
11 regeln
Betyder att man spelar ut det fjärde högsta kortet i färgen 

Markeringar

Schneider=omvända
På mitt utspel – partner lägger ett lågt kort följt av ett högre = fortsätt, högt kort följt av ett lägre = fortsätt inte
Malmö 
Trevligt att Malmö har en alldeles egen längdmarkering som spelas över hela landet. 
Malmö används när motståndarna spelar en färg och jag sakar. Ett lågt kort följt av ett högt betyder att jag har ett jämnt antal kort i färgen. Ett högt kort följt av ett lågt att jag har ett udda antal. 

Varför har vi då alla de här namnen på spelsystem och konventioner, är det bara för att förvilla? Så är det förstås inte, vi behöver sätta namn på de olika delarna i spelsystemet för att komma ihåg dem. Tänk bara på hur mycket lättare det är att komma ihåg att vi spelar med ”1430″ än att komma ihåg ”5 klöver = 1 eller 4 äss, 5 ruter = 0 eller 3 äss, 5 hjärter osv.”. När två rutinerade spelare som aldrig spelat med varandra tidigare träffas 5 minuter för tävlingsstart kan det låta så här: Spelar vi Modern Standard, Stenberg, SKROT, Multi, Askeröd, Lebensohl, Häxan, 1430, renonssplinter, TRASH, 10-12, Malmö, Schneider? OK säger den andre och så är man klara för spel. 

Hur ser jag motståndarnas profil? 

Klicka på motståndarens namn på bordet. Antingen får du upp profilen direkt eller så får du en flervalsruta där du väljer ”profil”. 

Hur vet jag vilket handicap jag har?

Det står på bridgeförbundets hemsida. 
http://www.svenskbridge.se


Alertering

På BBO är det den som avger budet som ska alertera! Tekniken möjliggör att du kan informera motståndarna utan att ge din partner vägledning. Lite ovant men kanske egentligen bättre..
Vi saxar från förbundets infoskrift: (sid 12 och 13)

Fråga efter ytterligare information
Om du som motståndare vill veta mer om om budet – klickar du på budet i den stora rutan mitt på bordet (se den gula pilen bilden ovan). Då kommer en mindre ruta upp (nordost om budgivningen) som alla ser utom partnern till den som alerterat. Här skriver du som alerterat in ytterligare förklaring till vad budet betyder.
OBS! skriv förklaringen i alerteringsrutan , inte i chatten till bordet, för då ser partnern allt du skriver

När aleterar vi?
Alertera alla bud som du misstänker att motståndarna inte är säkra
på vad de betyder, var frikostig med alerteringarna.
Glöm alla ”live” regler om att inte alertera D, RD, bud över 3NT, mm.
De är inte relevanta på nätet där din partner inte ser din alert.
(Detta är vår interna policy som vi hoppas du ställer upp på. Det blir dock inte någon korrigering för utebliven alertering av bud som enligt bridgelagen inte behöver alerteras.)

Mer om förklaringar
Du ska förklara vad budet betyder enligt budsystemet, även om du medvetet bjuder utanför systemet (precis som partnern skulle gjort i livebridge.)
Ett aktuellt exempel: 1 klöver alerterades som 17+ hp (rätt enligt systemet). Den som bjöd hade bara 15 hp, men hadeuppvärderat sin hand pga av fördelning. Motståndarna menade att det var felaktig alertering, han hade ju bara 15 hp (och det visste han ju eftersom det han själv som alerterade). Men förklaringen skall vara vad budet betyder enligt systemet, inte vad du verkligen har på handen, så förklaringen var rätt.

Martin Löfgren (ordförande i SBF) har en kommentar till detta:
Om paret gör det/har gjort mer än ett par gånger
så är det en del av deras system och ska förklaras som
”17+ hp, vi är dock fria att upp/nedgradera”.


Göra anspråk

Om du som spelförare anser att alla resterande stick är dina, kan du göra anspråk på dessa utan att spela färdigt, gör du det med knappen för detta.

Som försvarsspelare ser du detta när någon ”gör anspråk”.

Om anspråket godkänns så blir resultatet baseras då på detta. Dvs. ungefär som på klubben. Så om du är motspelare var uppmärksam på den gula rutan som dyker upp och ta ställning, ja eller nej. Accepterar du inte anspråket fortsätter spelet av brickan.
Du kan också göra anspråk ett visst antal av de resterande tricken,
t. ex. tre av de fyra sista sticken. Men det kan vara mindre klart att motståndarna ser det.

Gör anspråk för att spara tid – inte lägga mer tid på brickan.


Funktionerna Bekräfta bud – Bekräfta kort

Att klicka på fel bud, och inte kunna/få ändra är inte roligt. Inte heller att lägga fel kort på grund av felklick. Det finns ett sätt att göra det svårare för sig själv under inställningar på BBO. Se här:

Öppna Konto, välj Inställningar
Flytta över ”spaken” för Bekräfta Bud och Bekräfta Kort

Då får du en fråga OK? vid varje bud du avger
Och måste klicka två gånger på det kort du vill spela, bra va?

Chatta -”prata” med varandra

Bridge är inte bara ett spel, bridge är också att träffas, att umgås med andra människor runt de gröna borden. På BBO ser eller hör vi inte varandra, men ……..
På BBO finner du alltid längst ned på sidan eller till höger en ruta för att kunna skriva ett meddelande till någon (chatta).

Längst till vänster finns en blå ruta. Här anges vem du chattar till. Tryck på på knappen och du får upp olika alternativ till vem/vilka du kan chatta till. Det kan vara LOBBY, MOTSTÅNDARE, BAKSPELARE, …..

Du skriver ditt meddelande i det grå fältet. Det är OK (”bra”) att uttrycka sig kortfattat, speciellt under spelet. För att skicka meddelandet trycker du på knappen CHAT längst till höger eller Enterknappen på din dator. Du får nu bekräftat i vänstra nedre hörnet vad du skickat och till vem.
I exemplet ovan skrev ”jag” thx till de tre övriga spelarna och Lil Jet bad partnern om ursäkt för att varit girig.
På klubben säger vi ”hej” när vi kommer till bordet och tack när vi lämnar. Finns ingen anledning att inte göra det BBO. Exempelvis: Hej X här. Att presentera sig kan vara trevligt eftersom på skärmen står vårt användar-namn och inte vårt riktiga namn. Men när ni lägger upp er profil glöm inte att skriva ut ert riktiga namn.
Det finns en bra funktion för att spara återkommande chat-fraser, som heter Chat-hanterare. Vi har tex gjort en med hälsningsfras och kort beskrivning av vårt system. Det tar bara ett kort ögonblick att lägga ut den på chatten. Man kommer åt den genom att klicka i Chatrutan och får då upp en liten meny som ser ut såhär:

Som du ser kan du här justera storleken på texten i chatten, rensa chattrutan och välja Chat-hanteraren. Klicka på den så kommer du hit:

Här kan du redigera eller radera befintliga chat-meddelanden, eller skapa nytt. Det gör du genom att helt enkelt skriva in på meddelanderaden.

Klicka på Lägg till, och så har du en fras sparad.

Under spel, när du vill lägga ut en fras på chatten, öppna Chat-hanteraren, klicka på önskat meddelande, och tryck Enter (eller OK i dialogrutan som kommer upp).


Videofunktionen

Nu får vi ses igen, åtminstone på BBO!
Nu ger BBO oss möjlighet att spela klubbtävlingar med video och den tar vi förstås. Vi börjar med att introducera videofunktionen på onsdagstävlingarna med start 18.30 28/4.
Du kan använda stationär dator, platta eller smart-telefon – men du måste alltid logga in via internet på www.bridgebase.com. Det fungerar inte med appen som normalt används på platta eller telefon!
Har du inte någon kamera eller mikrofon på din dator. Lugn – du kan vara med precis som vanligt och det kommer att se ut som vanligt på din skärm. Du ser ingen och ingen ser dig 🙂
Meddela dock detta till tävlingsledaren direkt vid start, era motståndare får inte heller ha video på i så fall.

Men vi hoppas att så många som möjligt vill använda videofunktionen, vi som har testat tycker att det känns väldigt trevligt att se och prata med våra medspelare. Och vi slipper många diskussioner om otillåten information mellan spelare.

Gör så här:
Anmäl dig precis som vanligt.
När tävlingen startar får du upp en bild som ser ut ungefär så här men bildrutorna kommer att vara tomma. För att ta plats vid bordet måste du trycka på knappen ”Ta plats” ovanför bilderna till höger (som tyvärr inte syns på bilden men som jag försökt rita in)

Siffra 1 markerar tillgång till mikrofonen, siffra 2 kameran. Om du klickar på mikrofonen kommer den att stängas av, då får du ett streck över knappen. För att höras och synas måste du alltså se till att ingen av knapparna 1 och 2 har något streck över sig.
Sedan är det bara att spela som vanligt. När tävlingsledaren kommer till bordet kommer hens bild upp högst upp i bildkolumnen.
OBS! Om ingen av era motståndare syns och hörs måste du och din partner också stänga av mikrofon och kamera annars blir det inte rättvist.  Tävlingsledaren kommer att kontrollera detta.

Vanliga frågor
1. Vad gör jag om jag inte får upp någon bild på mig i rutan?

  • Tryck på ”Ta plats”
  • Kolla att kameran är aktiverad (inget streck över)
  • Du har tappat förbindelsen med BBO. Logga ut och logga in igen.
  • Du har någon inställning på din dator som gör att den inte tillåter video-chat. Det hinner du troligtvis inte göra något åt just nu, men till nästa gång kanske du kan kontrollera inställningarna

OBS! Det går alldeles utmärkt att fortsätta spela även om du inte har någon bild eller ljud. Lägg inte för mycket tid på att felsöka under tävlingens gång.

2. Hur alerterar vi?
Vi självalerterar precis som vanligt på BBO, i skriftlig form, via alertknappen. Det är absolut förbjudet att prata om budgivningen.

3. Förklaringar under spelet
Uppkommer några frågor under spelföringen, t.ex. ”hur spelar ni ut, vilka vändor har ni” tycker jag att man kan ta det muntligen, precis som vid live-spel. 

Och till sist, det är jätteroligt att prata och träffas, men bara om allt annat utom budgivningen och korten 🙂
Den 28/4 är Lennart Ek teknisk support, ring honom på tel. 076 114 93 57 om ni har några problem med videon.


Hur har andra spelat mina givar

Det kan ju vara intressant att se hur andra spelare kommit till bud som avviker från vårt och/eller hur de lyckats få fler stick än vi; eller att se hur vi själv spelat och hur det kunde gjorts bättre. Det är inte helt lätthittat på BBO, så här kommer en enkel instruktion:


Logga in på BBO, klicka på fliken Historia, till höger på bilden (på mobil och padda finns den nertill – den här beskrivningen visar hur det ser ut på dator, men motsvarande funktioner finns också på mobil och padda). Klicka på Nyligen spelade tävlingar, så ser det ungefär såhär:

Klicka på historia och Nyligen spelade tävlingar

Välj den tävling du är intresserad av (senaste ligger överst) och klicka. Då får du en bild som ser ut ungefär såhär:

Bricka
Aktuell bricka

Markera den bricka du vill titta på, markera den och klicka, i exemplet bricka 2. Då ser bilden ut som ovan. Klicka vidare på knappen Andra bord. Då får du upp listan över alla bords resultat på den valda brickan:

Välj det bord vars spel du vill se (1 ovan), klicka och du får upp deras budgivning och alla händerna. Gå vidare genom att klicka på trestrecks-menyn (2).

Då kommer det upp några val, välj Spela igenom kort för kort.

Genom att trycka på Nästa kort spelar du dig igenom handen i din egen takt!


Bara titta – Bakspela

Kibitzing är ordet på BBO!

Om du känner att du vill bekanta dig med spelet på BBO är det ganska roligt att bara sitta och titta på hur spelet fortlöper vid ett bord. Du sitter i guld-läget och ser alla kort och kan se det som de spelande missar….

Vi tillåter att du kommer och tjuvtittar på oss när vi spelar våra tävlingar, men du tillåts inte kommentera.
Så här gör du då: Gå till BBO:s hemsida: https://www.bridgebase.com/.
Klicka på ”Play bridge now”, den röda knappen mitt på sidan:

Har du ett BBO-id kan du ”Logga in”, om inte klickar du på knappen ”Titta på Anonymt” i nederkanten av bilden (Verkar tyvärr som BBO stängt ned funktionen att titta anonymt 🙁 ) Så då kan du bara vara åskådare om du har ett BBO-nick. När du loggat in på BBO visas följande bild:

Du klickar på rubriken ”Lättsam” och då ser du följande bild:

Klickar du på ”Visa förteckning över intressanta bord” får du upp en förteckning av bord där det spelas och där man tillåter åskådare (bakspelare):

Klicka på ”Ta plats (xx) på det bord du vill vara åskådare på

Sedan är det bara att sitta titta och fundera ur de agerar, du har en liten fördel som ser hur alla korten är fördelade :-).


Registrera dig för spel hos oss

Då vi spelar s.k. ”privata tävlingar” på BBO måste du registrera ditt BBO-id (”nick”), så det är med i vår lista som används när anmälningarna till en tävling på BBO löper in. Detta gör du enklast nedan. Har du inget id på BBO måste du börja med att skapa ett sådant.

Här kan du se om ditt BBO-nick redan är anmält. (OBS! Sker inte automatiskt – ge oss någon dag… )
Ange gärna ditt namn i din BBO-profil, så vet vi alla vilka vi möter. Saknas några uppgifter hoppas vi du gör en ny anmälan ovan, med de uppgifter som vi saknar. Har vi din mailadress så får du ett meddelande när vi skickar ut mail.