Ett Gyllene Tillfälle att utforska en ny del av bridgevärlden:

Kom igång med lagspel, ”fyramanna”, under ledning av en erfaren mentor! Mer om det längre ner.

För många av oss medelmåttiga spelare är lagbridge en okänd spelform. Den omtalas kanske i förbigående på de grundkurser som vi alla gått på. Sedan märker vi inte av det mer än att det ibland dyker upp okända bridgespelare som sätter sig i något avskilt rum och spelar bridge med våra låghandikappade klubbkamrater.

Så, många av oss har uppfattat lagspel som en sluten värld reserverad för de bästa spelarna. Men så är det inte alls! Det är en trevlig spelform som med fördel kan utövas i hemmiljö. Visserligen behöver man vara åtta personer, men det ger lite mer av tävlingsmoment än vanlig hemmabridge. På klubbnivå finns det serier på alla nivåer, ungefär som i, från lingonserier till allsvenska och VM.

Själva bridgespelet är likadant som vanligt; det som skiljer är den slutgiltiga poängberäkningen. Ett lag består av två par, låt oss kalla dem A1 och A2. De möter ett annat lag med två par, B1 och B2. Antal brickor som spelas är ofta 18. Först möter A1 par B1 som NS och A2 par B2 som ÖV och man spelar de första nio brickorna. Det betyder att ”våra” spelare spelar samma brickor som NS vid ena bordet och som ÖV vid det andra. Poängberäkningen utgår från skillnaderna i resultat per bricka vid de två borden. En mer detaljerad förklaring till det finns här: http://3clubsbbo.bridgefacts.org/matchspel/. Det blir ett mer ”rättvist” resultat eftersom laget spelat brickorna på båda hållen.

När hälften av brickorna spelats byter man platser så att A1 möter B2 och A2 möter B1.

Den största skillnaden mot partävlingar är att man spelar fler brickor mot samma par vilket kan upplevas som lite lugnare och att små poängskillnader mellan resultaten, som tex ett övertrick extra, inte får så stor inverkan på slutresultatet

Nu bjuder Norrköpingsbridgen in oss till sin Klöverkamp som kommer att spelas tre tisdagar i januari på BBO. Varje lag kommer att bestå av en mentor och tre ”nya” spelare (max klövernål). Mentorn, som blir någon som du känner (till) sedan tidigare, slussar med varm hand in er i den här trevliga tävlingsformen. Och fastnar du för lagspel så kan ni fortsätta i vår egen Coronaserie på BBO!

Är du intresserad och/eller vill veta mer så kontakta din klubbkontakt. Vi hjälper till att sätt ihop lag och att hitta partners. Och det behövs ju ”ensamspelare” som partner till mentorn!

Kontakta:

Lunds Bridgeklubb: Charlotte Rudbäck, charlotte.rudback@priomed.se

Bjärreds Bridgeklubb: Rickard Olsson, rickard@ricol.se

Lomma Bridgeklubb: Berit Nilsson, behagin@gmail.com